projekt koordynowany przez
Centrum UNEP/GRID-Warszawa
i Ambasadę Francji w Polsce
  • Do 2050 roku 70% populacji będzie żyło w miastach 
  • Produkcja żywności odpowiada za ¼ wszystkich emisji gazów cieplarnianych 
  • Transport warzyw i owoców odpowiada za aż 36 proc. emisji transportu wszystkich produktów żywnościowych 
  • Ponad 800 milionów ludzi na świecie głoduje 

Produkcja żywności odpowiada za ¼ wszystkich emisji gazów cieplarnianych, za co w dużej mierze odpowiada transport owoców i warzyw. W Europie przywykliśmy do dostępności produktów przez cały rok, na nasze stoły coraz częściej trafiają one z innych kontynentów. Średnio to, co wkładamy na nasz talerz przebyło dystans 4 tysięcy kilometrów. Nadmierne emisje gazów cieplarnianych, a co za tym idzie ocieplający się klimat negatywnie wpływają na uprawę owoców, warzyw oraz zbóż. Dodatkowo, współczesna dieta oparta w dużej mierze na produktach mięsnych powoduje, że coraz większa liczba terenów zadrzewionych jest przeznaczona na pola uprawne w związku z zapotrzebowaniem na pasze dla zwierząt. 

Aby zmniejszyć emisje związane z produkcją żywności niezbędna jest zmiana naszych nawyków zakupowych. Powinniśmy kupować produkty lokalne i sezonowe. Im krótsza droga na nasz talerz, tym mniejszy ślad węglowy danego produktu. Dodatkowo, warto wybierać produkty roślinne, które są podstawowym składnikiem diety planetarnej, która cieszy się coraz większą popularnością.  

Dieta planetarna -  to sposób żywienia zaproponowany przez naukowców wchodzących w skład komisji The EAT -Lancet Commission on Food, Planet, Health. Opracowali oni wytyczne dotyczące pełnowartościowej diety dla stale rosnącej globalnej populacji ludzi. W uproszczeniu ten sposób żywienia zakłada zminimalizowanie spożycia mięsa (w szczególności czerwonego) i cukru, przy jednoczesnym zwiększeniu konsumpcji warzyw, owoców, orzechów i nasion. 

Brak konieczności transportu na duże odległości oraz roślinne pochodzenie to dwie największe zalety produktów z farm wertykalnych powstających w miastach. Ze względu na zajmowanie niewielkiej powierzchni i czasu potrzebnego do przygotowania gotowego do spożycia produktu – farmy wertykalne stanowią rozsądną alternatywę dla tradycyjnego rolnictwa. 

Singapur to jedno z państw, gdzie gęstość zaludnienia jest na tyle duża, że niemożliwa jest tam uprawa tradycyjnymi sposobami. Na jego terenie funkcjonuje aż siedem farm wertykalnych. Jedną z najbardziej znanych jest Sky Greens. Szacuje się, że dzięki zastosowanej tam technologii możliwe jest dostarczenie od pięciu do dziesięciu razy więcej warzyw, w stosunku do konwencjonalnej uprawy na tym samym areale. Farma zużywa niewiele energii i wody. Prąd pozyskiwany jest z paneli fotowoltaicznych, a woda z deszczówki, dodatkowo po wykorzystaniu jej do nawodnienia roślin jest zawracana do obiegu.  

W Polsce również powstają tego typu uprawy, do najbardziej znanych firm należą - Urbanika Farms z Krakowa oraz Listny Cud, który uprawia mikroliście w jednym z pomieszczeń Instytutu Materiałów Elektronicznych na warszawskim Mokotowie.  

Przeczytaj również

Permakulturowy ogródek na warszawskiej Sadybie

Szacuje się, że w 2025 roku 60% mieszkańców świata będzie mieszkało w aglomeracjach miejskich. W 2050 roku ta liczba może sięgnąć nawet 75%.

Zmieniające się oblicza francuskich miast

Idea 15-minutowego miasta, stworzona na Uniwersytecie w Sorbonie przez profesora Carlosa Moreno, coraz chętniej wdrażana jest we francuskich miejscowościach.

Podniebne ogrody - jak zmieniają się dachy Paryża

Około 56% populacji mieszka w miastach, a do 2050 ta liczba ma wynosić 70%.

Konin - laureat konkursu w kat. Efektywność Energetyczna, OZE, Jakość Powietrza

Konin został wyróżniony za kompleksowe podejście do poprawy efektywności energetycznej budynków.

Renault - oszczędzanie energii to oszczędzanie środowiska

Przedsiębiorcy stoją przed olbrzymim wyzwaniem związanym z drastycznie rosnącymi cenami energii i niestabilnością rynku energetycznego.

Edycje programu

Chcesz być na bieżąco?Zapisz się na newsletter!

Jeśli masz jakiekolwiek dodatkowe pytania dotyczące projektu, to napisz do nas:
kontakt@eco-miasto.pl

Organizatorzy projektu

© UNEP/GRID-Warszawa 2013-2024